Saturday, June 30, 2012

ubi - bila gambar bercerita part 9

nak cari parking di tempat seperti ini pada hari cuti memang susah, masuk dalam kawasan tersebut, pusing-pusing akhirnya parking kat luar jugak.

oleh kerana terlalu excited nak mandi sahak dengan selambe bukak seluar tinggal boxer berjalan kearah tempat mandi. tetapi yang lain masih bersahaja dan dengan tenang duduk di kedai cendol dulu. mukh dengan cendol memang tak dapat nak dipisahkan, pantang ada nampak tempat cendol mesti nak berenti. yang penting awek yang jual cendol tu ada lesung pipit di pipi. comey kata judin.

disebabkan ada yang tak buat perseediaan awal untuk mandi maka terdapat sesetengah dari meeka tidak membawa pakaian mandi. pusing-pusing jumpa kedai yang jual seluar mandi. di kedai tu juga ada menjual buah-buahan. mael, miji, sahak dan yus berenti kejaap kedai tu nak beli seluar, 2 helai RM18. agak murah kata mereka. yang lain yang tak beli seluar beli buah mangga dengan jambu. makan sambil berjalan, kurang sikit adab mael ni kalau bab makan buah-buahan.

sudah menjadi adat bagi mereka, sampai di suatu tempat sahaja mesti bergambar, entah ke berapa ratus keping gambar yang mereka tangkap pun sudah tidak terkira.


sampai sahaja ke gigi air, sahak yang sudah berboxer membuat terjunan gaya penerjun olimpik yang baru belajar basic terjun, cantik terjunan dia, tapi malangnya terjunan tersebut kurang memuaskan kerana airnya agak cetek, namun begitu air terjun disitu sangat tinggi.
proses mandi manda diselesaikan dalam masa lebih kurang tiga jam, semuanya kelihatan gembira. tetapi ada satu peristiwa menarik semasa mereka mandi. yus telah di propose oleh tawel supaya ambik cuti pada hari isnin, dan hal MC diuruskan oleh mukh. pujuk memujuk dalam masa empat jam maka yus akhirnya setuju. uniknya cara dia bersetuju, tidak mengucapkan dengan kata-kata tetapi dengan memangggil mukh dan bertanya tentang MC. pandai main budak ni. semua nampak sangat hepi apabila yus dapat cuti isnin. masa yang ada makin bertambah. perangcangan seterusnya difikirkan bersama. dan keputusan yang diperolehi adalah dengan pergi ke cameron highlands. tapi perkara yang utama adalah cari tempat untuk mengisi perut dulu, masing-masing cuma bersarapan air gas dengan roti canai sekeping setengah.

selesai mandi mereka bergerak kekereta, sambil berjalan tu mereka berbincang tentang tempat makan untuk meerka makan tengahhari walaupun jam sudah menunjukkan angka 4 petang. mukh punya cadangan makan kat tempat yang mereka buat u turn tadi. nampak macam sedap. semuanya setuju. kali ini nampak mukh pula yang buat keputusan, walaupun tawel sudah melantik ban2 sebagai pengarah projek kerana beliau sendiri tak tahan daulat kerana penat dengan karenah mael yang keanak-anakan.

ayam bakar menjadi pilihan mukh, sahak ikan tenggiri bakar, judin ikan kerapu masak merah, mael kambing bakar sebelah, dan yang lain-lain makan dengan menu yang sangat sederhana. peliknya tawel bertambah sampai dua pinggan, yang anehnya dia cuma bayar untuk satu pinggan sahaja.

destinasi seterusnya ialah cameron highland.

ubi - bila gambar bercerita part 8

bangun-bangun!!!! jerit tawel dalam nada-nada manja ala-ala justin bieber baru lepas gosok gigi. mael yang awal bangun dan selepas memberi salam yang terakhir dalam solat subuhnya terus terkocoh-kocoh mendapatkan tawel. miji bangun kemudiannya. yang lain-lain masih lena dibuai mimpi dan yang paling teruk watak sampingan dan juga sahak. tidur kaki bersilang.

tanpa menunggu yang lain untuk bersiap, tawel buat keputusan dengan menggunakan veto yang ada pada dirinya, mengajak mael dan miji untuk ke kedai berhampiran untuk mencari sarapan untuk mengisi perut pada pagi itu. sebelum melangkah keluar sempat dia berpesan "aku balik nanti kalau tak siap lagi, aku sula sekor-sekor dengan batang penyapu makcik sebelah" mukh yang masih mamai dan pening-pening lantas bangun dan menganguk tanda hormat kepada tawel. kesan tapak kaki ban-ban masih ada di dada mukh akibat bergaduh malam tadi.

semua selesai mandi pagi kecuali watak sampingan yang masih berdengkur di pembaringan menunggu makanan tiba.

deruman keret masuk ke perkarangan rumah menandakan tawel dan yang lain-lain sudah balik, mael keluar kereta dengan bungkusan roti canai dan air bergas ditangan (maaf penulis sudah terlupa air apa yang dibeli, yang pasti, air itu bergas.) mungkin dengan keterbiasaan mael hidup di perantauan dan merasakan relevannya minum air bergas diwaktu pagi membuatkan beliau membeli menu sebegitu untuk santapan kawan-kawannya. disebabkan tiada pilihan, mereka makan dengan berselera sekali, kecuali watak sampingan yang masih berdengkur.

tidak lama kemudian black dan isteri tiba, mereka masuk kedalam rumah dengan sungguh beradap sekali. sangat sopan seperti baru sahaja menikmati kenikmatan malam pertama. tiada siapa yang dapat menjangka apa yang terjadi pada malam tadi. biarlah, lagipun mereka adalah suami isteri yang sah. semoga mereka bahagia hingga ke akhir hayat. aminnnn.

semasa black dan isteri ada disitu, siisi rumah bagikan dirasuk, asyik bergelak ketawa sahaja. entah apa yang menyeronokkan pun tidak juga diketahui.

bagi menjimatkan masa, mereka semua mengambil keputusan untuk keluar awal pada pagi itu, walaupun jam sudah menunjukkan pukul 12 tengah hari. selepas bergambar sebanyak mungkin diperkarangan rumah dan bersama pengantin baru, mereka bertolak dengan rancangan untuk pergi ke lata kinjang.

semasa perjalanan itu mereka sampai kebandar ipoh dan seterusnya menuju ke lata kinjang. ini kerana untuk menjimatkan masa disebabkan yus tidak boleh cuti untuk hari isnin. jadi lata kinjanglah tempat untuk bersuka ria pilihan mereka.

pusing punya pusing akhirnya tersalah jalan, tapi pada mulanya mukh yang juga driver kereta tawel menyangkan yus mahu makan disebabkan dia pusing dekat kedai makan yang nampak macam sedap, tapi sekadar untuk buat u turn sahaja. mukh terdiam. judin hanya senyum, tiada siapa dapat menyangka maksud tersirat senyuman judin itu.

sebelum masuk ke lata kinjang mereka berhenti untuk makan pada awal rancangan. tapi kedai makan yang dijumpai tidak kena dengan kemahuan dan kehendak masing-masing, akibatnya mereka teruskan perjalanan untuk ke lata kinjang. semuanya was-was mengenai jalan untuk ke lata kinjang. tetapi dengan keberanian tawel , dia beehenti untuk menanyakan arah jalan dengan seorang brader yang tengah bergayut dengan telefon di bawah pokok rambutan di pinggir jalan. muka brader tu macam baru lepas menangis, mungkin baru sahaja berjaya memujuk aweknya di telefon.

dalam setengah jam gitu sampailah mereka di lata kinjang.

Tuesday, June 12, 2012

Catatan Pelaut (Hari ke 50 di atas kapal)



Hari ni dan seblomnya...
sama saja..
laut membiru..
Engine berputar..
Propeller still ok..

Dah 50 hari aku atas laut, dan kini aku harap dngn disiplin aku, aku akan update aktiviti  yg aku jalani spnjang di atas laut..


Pagi
Pkol 2 pagi bilik aku dikejutkan oleh deringan talefon, aku slamber je x angkat sbb aku tahu kadet akn mngnkatnya..

cadet: SAA. kol for u..
Aku: ermmmm.....ok2

aku: helooo
orng yg kol: pls come to bridge righ tnow...(suara tegas)

aku dgn x gosok gg trus pg ke bridge..
ringkasan nya aku telah salah mnghantar dokumen dan chief mate pon mula tarik muka ngn aku...adessss

tgh hari
wat pe lagi klu x antar segala report..
report ke charterer,
report ke kompany,

smbil aku antar report aku pon berfesbuk sakan smpai muntah....kah3

lepas ja aku muntah2 layan fesbuk, aku pg kat komputer Captain, nasib baik la tgn ni gatai nk tgk email yg aku creat tuk captain, sekali aku tgk flight booking aku antar silap daaa........
abes aku abes, dah la silap antar dokumen pasl chief mate, otak aku berjalan mncari jalan kuar, sekali aku tertegk no fon agnet yg arrange tciket 2 daaa...apa lagi aku terus la kol..

kring2 kring

aku: hello this is griffin agent.
amoi ka melayu aku x tahu: yes, can i help you.


aku dng sefasih Becham dalam berbicara mngolah la ayat..

aku :  i speak from bnga kenanga, can u ples open the email that we sent to you..
Im just check with the email that i found the information was wrong.
Hla Thaung was booking from KL to Yangon not to KLIA, ant Chow Khai Low was booking from Bintulu to KLIA....Can you confirm the adjustment??

amoi ka melayu aku x tahu: OK, i will change that, Chow go to KLIA and Hla go to Yangon..


aku : ok, thanks


amoi ka melayu aku x tahu : you r welocome
click


Aku pon ngn muka x bersalah mnggu je email dari Griffin, dan trbukti kekhilafan aku dapat dibetulkan..

ptg
main pinpong tp takot ngn chief mate, rasa aku nk joging je kot...

malam
tido la tp sblom 2 aku layan cita dulu kot.....

ps:smbil dok update blog, kapten naik brigde daaa...sekali wa slamber katak je la update apa yang perlu sbb lepas ni dy nk guna gk....

Catatan Pelaut (Hari ke 51 di atas kapal)

Hari ni dan seblomnya...
sama saja..
laut membiru..
Engine berputar..
Propeller still ok. 


pagi
Aku bangun je aku terus kemas katil, kenapa aku jadi rajin kemas katil sbb captain dah sound direct kot, bilik aku serabut katanya...tp aku tgk ok ja...kah3


terus mlangkah aku ke galley (dapur kapal) tuk mncari sesuap sarapan..
aaaaa..dah jumpa, roti, telur dan jus...ngap terus tnpa bicara...


naik je bridge aku terkejut sbb aku terserempak ngn captain...aku berdebar gk la sbb jam di tangan dan dinding x memihak kepada aku..


dy wat selamber aku pon selamber je la..


tgh hari
keje byak la jgk sbb kena prepare untuk orng sign off, orng nk sig on lagi...byak keje bro..


print flight ticket and distribute to the right person...adessssssssssss
yg geram bila offsinger yg trima e ticket flight sgja syum kat aku....adesssss..syum sbb diorang dah leh tido lepas ni..cuti at least 2 month...amcam beb??sempoi x keje kapal.


ptg
still aku keje lagi dan tiba2, kapal blackout, loading jadi jem, loading pakai graviti, yg pasti aku x fahm pon...hu3


mlm
tido sbb penat sngt, tp aku tgk bola la dulu, grece lwn poland...bosan!!!!!

Catatan Pelaut (Hari ke 53 di atas kapal)



Sambil aku dok wat keja, cm na ntah aku trfikir ttg keinginan hati ini untuk memiliki kereta atau moto bg memudahkan perjalanan aku nnt.

Dok la congak gaji aku dan kesimpulannya aku ingin sngt nk pakai moto superbike cm gmbar kat bawah ni.
Harga dalam 33k, bayar muka aku pk lam 10k, bulan2 dalam 5 ratus dalam masa 5 tahun


Option yg kedua adalah memiliki kereta, yg ini aku x pasti sngt kereta apa yg patut aku beli, dari vios ke avanza, lepas 2 ke honda civic 1.8 dan 2.0, singah jap di area toyota wish, berlalu pergi ke suzuki switch...Dan dalam hal keta ni aku masih dilema..

Kalau lah au beli vios, harganya dalam 70k keatas, muka dalam 10k, bulan2 lam 7 ke 8 ratus. Masih mmpu lgi.
Kalau aku pakai civic, bulan2 dalam 1k lebih aku rasa, yg ni cm boleh ja...trbaik kot civic.tp cm x sesuai ja aku pakai civic........

Option ke 3 adalah beli kedua-duanya, beli vios paling murah dan beli superbike. Bulan2 aku kena habeskan 1k lebih..dalam Rm1200 untuk bayaran bulanan kedua2 kenderaan ini. Permulaan duit utk bayaran muka dalam 15k, 10k untuk vios dan lagi 5k aku bayar superbike. Ini mmg terbaik dari ladang.

ps: terpk jugak nk smpan duit...adessssssssssssss

Monday, June 11, 2012

notis

ubi ditangguhkan sementara, kerana blog sedang dibaik pulih, penulis agak sibuk dengan euro dan exxam.
tak boleh nak online sebab tak topup lagi internet untuk bulan ni.
sorry, abang besar dah arwah,
yang lain yang diinvite tu cepat-cepat la approve sebab qis dayana punya email dah invalid, aku tak tau la pulak password qis dayana tu berapa. jadi nak log in kena la log in dengan email yang aku send invitation tu.
sebarang kesulitan amatlah dikesali.

pastikan anda ada akaun di blogger.com

Sunday, June 10, 2012

Catatan Pelaut (Hari ke 52 di atas kapal)





Hari ni dan seblomnya...
sama saja..
laut membiru..
Engine berputar..
Propeller still ok.



Pagi
Tak ada yg menarik sngt la pagi ni, Cuma wat keje update detail crew yg sign on, kena update tarikh lahir, no passport, no certificate, tarikh luput certificate dan lain2.

Keja aku yg byaknya adalah bersembng dng officer yg uncharged pg ni..
Untuk makluman anda, shiff untk officer bertugas adalah sperti berikut..

8 am pm               2 am pm   = 2nd officer
12 pm am ------    4am pm    = 3rd officer
4 pm am                  8 pm am = add 3rd officer

Dan untuk aku plk adalh 8 am until 5 pm bergantung kepada keadaan cargo yg nak di discharge or yg nak di loading.

Yg menariknya antara pkul 8 smpai 12 tgh hari, aku pakai bahasa melayu, 12-4 ptg aku berbahasa Inggeris plk.

Pertukaran ini kerana 2nd officer yg lama telah selamat sign off, beliau berasal dari Indonisia dan mmg fasih berbahasa indonesia/Malaysia.

Yg baru ni plk asalnya dari India dan gelaran popular mamat2 yg datang dari India adlah Caprod or cap roda. Budak2 kpl ni pggil cm 2 krana pada bendera India kan ada gmbar roda, so terlekatlah gelaran cap roda pada mamat2 india. Guna istilah ni ketika nk ktuk je…kah3

Tgh hari
Lepas pada ambik luch, aku terus ke bridge, kapal ada rasa goyang cket la…smpai je aku kat atas bridge, aku tgk 2nd officer tgh wat keje, dok lakar  chat pe ntah. Aku terus ke  work station aku.

Yg jemnya aku tahu nk sembng pe ngn 2nd officer yg baru ni.
Dok lam 2  minit, Cm na ntah aku p tya mamat ni. Cm ni ayat aku.

Aku :“2nd, are u already maried’?
2nd off : “not yet, nobody give me the lady”
Aku: hahahahhahaha

Dalam hati aku, ok jgk la mamat ni, leh gak wat lawak wlaupon lawak tahp senario ja.

Tiba2 aku rasa kapal ada cket goyang daa, aku tgk luar, mak aiii, laut dah tnjuk power maa…air laut abes  melimpah atas deck bila kpl tgh bergerak….mmg dasyat abes..

Kepala aku ni ada la cket pning2 lalat..ombak sakan kot, bukan sama ngn naik feri p langkawi beb, ini 3 kali gnda lagi, kapl yg sepanjang 200 meter lebih ni pon ada byak goyang.  So, bayangkanlah.

Ptg
Tarik selimut terus tido sbb ombak pya ragam x abes lagi, ini makin dasyat maa..dalam bilik aku tgk cadet matcha ni dah uwek uwek, muntah daa, aku gelak ja tgk mamat ni, kata kuat tunggang todi..kah3
Mlm
Aku terus tido smpai x terjaga nk bngun tgk bola, melepas game Denmark ngn Netherlands, dgr kata Denmark mng 1-0. Ini pasal mabuk la……apa2 hal pala masih pning lagi ni….adios

Friday, June 8, 2012

ubi - bila gambar bercerita part 7

jerkahan tawel mengejutkan semua penghuni homestay tersebut. jam telah menunjukkan ke angkan sembilan, tetapi masih ada kutu-kutu yang diulit mimpi, sedangkan janji dengan black untuk sampai dirumahnya pada malam itu ialah sebelum pukul sembilan. di muka tawel jelas terpancar kerisauan yang amat sangat. dengan sekali tempik, rakan-rakan yang lain terus bergegas kebilik mandi, sahak sampai dulu didepan bilik mandi, namun balik kuang yang dilakukan ban2 membuatkan dia berjaya mendahului sahak untuk mandi. ban2 senyum, sahak kecewa. mael yang masih blur-blur ambil kamera untuk manangkap beberapa keping gamba keadaan kelam kabut yang berlaku, tapi oleh kerana tengah blur, mael terlupa untuk menekan butang on pada kamera yang mahalnya. oleh itu,,,,,,,tiada gambar untuk tatapan semasa kejadian kelam kabut tersebut.

keadaan di rumah black pada waktu malam tidak seperti siang tadi, jika siang tadi, keadaan yang riuh dengan tetamu yang hadir dan lambakan budak-budak yang tidak dikenali oleh mukh, mala ini penuh dengan keriangan ahli keluarga black. hadiah yang diberi oleh rakan-rakan dan juga saudaru black dan kakaknya tersusun rapi diatas meja, masih belum berbuka. mael yang mendahului rakan-rakan yang lain menyampaikan hadiah yang dibeli petaNg tadi kepada black. black menerima dengan tangan kanan, tetapi oleh kerana hadiah itu terlalu berat, maka black terpaksa menggunakan kedua-dua tangannya. black senyum, tapi yang anehnya, tiada siapapun perasan waktu bila watak sampingan menyampaikan hadiahnya kepada black.

menu pada malam itu ialah laksa dan air oren. sahak makan bertambah, akibatnya dia sakit perut, nak masukberak dalam rumah black, tetamu ramai. tahan sajalah fikirnya. yang lain makan dengan berselera, kecuali mukh yang kurang sikit dengan laksa. nanti kita cari drive thru kata mukh kepada sorang brader yang juga tetamu black, mungkin dia orang dekat-dekat situ, tetapi dengan kata-kata mukh yang dia tidak kenal, brader tadi terpinga-pinga kehairanan. nampak tak mukh kalau dah lapar tak kira siapa, dia pasti akan menegur, tak kiralah samaada kenal ataupun tak. nampak tak? nampak tak? tak nampak pun tak apa.

selesai menjamu selera dengan laksa yang judin kategorikan sebagai laksa gred A- mereka diberi cenderahati. cantik, tapi isinya biasa-biasa sahaja. dengan perut yang tidak berapa kenyang, mereka mengangkat punggung kearah khemah pengantin kerana disitu adalah depan-depan dengan pintu rumah black. tunggu untuk melihat pasangan pengantin memotong kek pula, cerita pasal potong kek ini, asalnya adalah tradisi orang-orang barat dan kini digunakan oleh orang-orang melayu sebagai tradisi. zaman sekarang memang ramai orang melayu yang suka "plagiat" tapi dalam ramai-ramai sahabat yang ada hanya judin yang jarang plagiat, dia sudah pandai berbloging, kisah samad sudah baligh pun belum habis ditulis lagi. entah bila dia nak habiskan, ramai pembaca sedang menunggu tulisan judin. nak link tak? tak nak pun tak apa.


amboi

kelibat pengantin pada malam itu sungguh menawan dan memukau pada pandangn sahak. dalam ramai-ramai yang ada, taste sahak dalam penilaian adalah yang paling lemah. pasangan pengantin nampak sangat bersahaja apabila bermanja-manja didepan khalayak umum. nasib perkara yang tidak diingini tidak berlaku.
kek dipotong dan diberi kepaada tetamu yang hadir, judin makan dengan berselera kek tersebut, langsung tidak meninggalkan sisa untuk sahak, sahak yang dari tadi amat teringin nak makan kek kempunan apabila setiap potong kek yang sampai dihadapannya dihabiskan oleh judin. nampak tenang juding mengunyah kek sepotong demi sepotong, langsung tiada belas terhadap sahak. dalam keadaaan yang tidak sedar air liur sahak mengalir deras, tersipu-sipu sahak dihapan mael yang sedang pegang kamera. sood dengan miji makan kek sepotong dua orang pun tak habis.
dua tingkat kek tidak menjamin kekenyangan kepada kutu-kutu yang hadir. mereka melangkah kekereta dengan tujuan bersiar-siar ke teluk intan.

pada awal perancangan ban2 yang merangkap timbalan pengarah dalam keadaan tak sedar, destinasi seterusnya ialah mencari tempat untuk berkaraoke, tetapi akibat pemanduan yang tidak berhemat oleh yus maka kesemuanya terlajak sampai ke ITALI, depan menara pisa, iaitu menara condong tertinggi didunia, mukh paling excited, bergegar lutut dia semasa turun dari kereta.

tak ada apa-apa yang menarik untuk diceritakan semasa disini, hanya berjalan-jalan di pasar depan menara condong dan bergambar sahaja yang dilakukan. gambar-gambar yang ada cuma berlatarbelakangkan menara condong tersebut, tak perlu diupload nanti tak ada orang nak membaca, kalau dah tengok gambar.

mukh yang kelaparan akibat tidak makan laksa tadi, terus pergi mencari kebab yang dijual pakcik jalanan. semua yang ada ikut serta, kecuali mael yang merasakan dengan membeli saat akhir dia akan dapat murah, terlalu ortodoks dan konservatif sikit pemikirannya. hanya judin yang membeli kebab kambing, judin memang suka makan kambing, kalau dah sampai menunggu dekat sejam, perkara yang dilakukan mestilah bergamba, tetapi mael tak upload gamba masa membeli burger maka tidaklah pula gamba-gambar akan diupload disini.

burger yang dibeli semuanya sudah ditangan masing-masing, semuanya kembali kekerata, ingin balik kerumah tumpangan semula.

\
sempat juga mereka mengambil gambar sebelum bertolak balik, tapi sebelum sampai kekereta, ramai yang masuk ke kedai seven eleven untuk membeli minuman, miji membeli berus dan juga ubat gigi, manakala judin membeli daun terup untuk mengisi kebosanan yang ada sebelum tidur malam nanti katanya, sebenarnya idea untuk membeli daun tu datangnya dari sood dan dipersetujui oleh sahak. selesai membeli barang yang ingin dicari, mereka bertolak balik, agak letih kerana mengharungi seharian perjalanan, tapi dah ada sedikit rehat pada petang tadi.

sampai sahaja dirumah sewa, yus yang sakit perut, berlari-lari anak kearah tandas dalam rumah. namun niatnya untuk membuang mati didepan pintu. dia berjalan lambat-lambat kearah ruang tamu dengan wajah yang sugul, kecewa dan marah. dengan muka yang sangat serius, dia menuding jari kearah tawel, tawel!!! pergi curahkan air kat atas sisa pembuangan kau,. dengan nada marah tawel cakap bukal sisa punya dia, lalu dia tudingkan jari kearah watak sampingan. watak sampingan yang tengah khusyuk menonton cerita bourne ultimatum dengan gaya bersahaja menjawab "aku cuma watak sampingan sahaja". jawapan yang nampak bersahaja tetapi sukar untuk dipertikaikan. yus melakukan sepakan lencong kepada tawel tapi terkena sahak, sahak yang pada mulanya tidak mahu campurtangan terpaksa berkasar kerana mukanya dipenuhi tapak kaki yus. sahak melakukan siku balik, dengan laju-laju dia meniku muka yus, tetapi dengan tenang yus mengelak, sikuannya terkena tulang belikat mukh. mukh yang sedang menikmati burger daging yang dibeli tadi mula masuk campur, akibatnya teruk dia dibelasa oleh ban2.
mael yang melihat pergaduhan tersebut menyerah, dia menyerah kerana buukan dia yang melakukan onar tersebut, tetapi tidak mahu kawan-kawannya bergaduh dengan lebih teruk lagi, walaupun dinding rumah tersebut sudah menunjukkan tanda-tanda akan retak. dengan muka yang tidak bersalah mael melangkah ke arah tandas dan menadah air dalam baldi dan beberapa minit sahaja tandas sudah dibersihkan serta pergaduhan tadi berhenti seketika.

mukh yang teruk dibelasah masih mampu bermain kad dengan miji, jusin serta sood, dan akibatnya, dia yang selalu kalah, bukan sebab dia letih bergaduh tetapi dia memang tak terer main kad.

jam menunjukkan angka 1 pagi yang lain semuanya tidur keletihan akibat bergaduh dan untuk merehatkan diri bagi meneruskan perjalanan esok hari. sood yang menjadi pemerhati pergaduhan tadi masih belum melelapkan mata, dia sedang menonton cerita romeo and juliet di kaca televisyen pada siaran tv2. tamat sahaja cerita tersebut dia tutup tv dan terus terlena,

Thursday, June 7, 2012

ubi - bila gambar bercerita part 6

fikir punya fikir akhirnya kata sepakat diperolehi, langkah seterusnya adalah mencari hadiah untuk perkahwinan black. jadi tempat untuk mencari hadiah tentulah supermarket, takkan nak cari dekat masjid pulak. mentang la black tu bekas imam blog G di kolej eon dulu. sahak bagi cadangan pergi rembat sejadah dekat surau tepi umah black, yang peliknya yus dengan mael selambe ja setuju cadangan gila tu. sahak ni jenis kalau melawak muka mesti serius. mukh dengan judin senyum sahaja. sangat sinis senyuman mereka. kalau ada awek lalu dua tiga orang ni mesti sangkut punya. daya penarik budak dua ekor ni memang kuat kalau nak dibandingkan watak sampingan dan ban2. miji dengan kemeja petak-petak rambur ngerbang serta kasut converse versi 90-an diamkan dir sahaja selambe sahaja riak wajahnya. memang susah dijangka dia ni. (eh, ada aku tertinggal lagi tak?)

keputusan dibuat, beli hadiah dekat giant teluk intan, tak jauh sangat dengan rumah black.

sampai sahaja di giant teluk intan tu, semua masuk buat hal masing-masing, ada yang duduk dekat kerusi urut yang 3 minit singgit. ada yang jalan-jalan tengok telefon model baru. sorang pun tak kisah tentang hadiah. tawel yang merupakan pengarah lantikan sendiri, dah marah-marah, mukanya masam mencuka, tak boleh diharap langsung budak-budak ni, kata tawel dalam hati.
dengan veto yang dipunyai, tawel menjerkah semua yang ada. kakak yang jual aiskrim pun hampir sesak nafas dengar suara tawel. kuat sangat. yang lain dengan muka tertunduk-tunduk seperti angsa mengikut arahan tuannya berjalan kearah tawel.

mendengar titah tawel yang berjam-jam lamanya membuatkan ban2 yang heavyweight hampir pitam, nasib yus yang berpengalaman dalam kelab st. john masa sekolah sempat melakukan cpr. ban2 berjaya diselamatkan.

semua ikut perintah tawel, naik ke tingkat dua untuk membeli hadiah untuk black,
pusing-pusing giant tu macam-macam yang nak dibeli, peti ais, kipas siling, radio kaset, ada yang nak beli kereta myvi. yus nak beli televisyen, tapi nak bayar muka ja, bulan-bulan suruh black sambung katanya. memang tak ada kesedaran sivik sikit yus ni, si sahak pula nak belikan songkok bagi memudahkan black pergi semayang jumaat, nampak tak yang sahak ni kuat beragama? si mukh nak beli kapal terbang kontrol jenis tahun 60-an buatan itali, sebab mukh memang sokong itali dalam euro, nampak tak yang mukh ni tak minat bola?

last-last sekali kami beli sesuatu yang bermakna buat pasangan pengantin baru tersebut. seorang seratus lapan belas ringgit. mahalkan. jumlah itu didarabkan dengan sembilan sebab watak sampingan tidak termasuk dalam share. memang watak sampingan betul.

masalah yang kedua ialah nak balut hadiah dan cari kad untuk ditulis bagi menandakan kami yang bagi hadiah tersebut.

dalam sejam cari kad, maka kami jumpa kad yang sesuai, semua pakat-pakat nak menulis. sood tulis last sekali, yang lain lepas tulis sibuk bergambar kecuali sahak. turun kebawwah awal sikit sebab nak beli coolblog. yang lain ikut serta.

masa beli coolblog tu semua nampak excited, sood yang pernah kerja coolblog tu tahu semua perisa yang ada, tapi ban2 buat pandai beli green tea, nah ambik, pahit dan berangin. yang lain order dan tinggalkan duit. sebab nak pergi kat kerusi urut. singgit 3 minit. maklumla dengar titah tawel lama sangat tadi, kaki-kai semua dah lenguh-lenguh. kaki yus dah nampak tulang yang terkeluar, tempurung lutut dah lama tersembul keluar, tapi ban2 yang agak berat sikit pijak lutut yus. kali ini yus pula yang terselamat.

selesai semua yang dirancangkan, kami telefon black untuk tunjukkan kami rumah tumpangan yang disewa khas untuk kami tidur pada malam nanti.

sampai sahaja dirumah, ban2 ambil semua tilam masukkan dalam biliktidur utama yang berpenghawa dingin. yang lain tengok dengan sifat yang agak pelik, kenapa ban2 terlalu hyper bila dapat rumah ni. judin yang paling rilek, cari bantal dan tidur disofa yang paling empuk. mukh ikut serta. yang lain pun ikut serta jugak kot, tapi ban2 sorang ja yang tak tidur. semuanya keletihan yang amat sangat.

letih menjalani perjalanan yang jauh, dari pagi sampai ke petang. ada sesetengah yang pergi membuang dulu. ada yang rhat-rehat kejap, pastu tidur. kasihannn....

ubi - bila gambar bercerita part 5



pung pang pungm pang, sepuluh sekawan ini pun sampai di kampung sungai manik teluk intan. perkara pertama melangkah kaki ke balai ataupun khemah rumah kenduri adalah bergambar. masing-masing dengan gaya tersendiri, hanya dua orang sahaja yang tidak berbaju kemeja, sood dengan mukh, asalnya ada tiga orang, tetapi mael telah meminjam kemeja housemate tawel. yang lain semuanya berbaju kemeja, nampak segak semuanya, nak pergi makan ja pun.

walaupun semuanya melangkah dengan gaya bersahaja, tetapi masing-masing melangkah dengan perut yang sangat lapar, bertolak pukul 8 pagi dan sampai sekitar pukul 3 lebih. langsung tak bersarapan. dan setelah hasil GPS yus yang setiap kali akan azan ketika jumpa masjid dan GPS sampingan dari ban2. maka mereka SAMPAI JUGA KE sungai manik untuk menghadiri kenduri kawin sahabat mereka iaitu black ataupu khairul anuar.
dengan tidak sabar mereka masuk ke dalam khemah rumah kenduri.. terpandangkan menu disitu siapa pun pasti terliur, tambah-tambah dengan 10 sekawan ini yang tidak bersarapan sejak dari pagi. mael dan sood bertindak sebagai jurukamera yang dilantik oleh pengarah projek.

sangat berselera mereka semua makan, mukh tambah dua kali. memang jarang tengok mukh bertambah ketika makan. selalunya dia makan terlalu sopan, dan ketika ini boleh dilihat kitidaksopanan mukh ketika makan. lapas sangat barangkali. yang lain pun tidak kurang juga, tiada nilai kesopanan ketika makan semuanya ambil makanan bertimbun, melebihi yang selalunya makan. jika dilihat menunya memang agak pelik sedikit. sambal ayanm dan daging masak kicap memang selalu jadi menu utama di mana-mana kenduri kawin,. tapi yang peliknya adalah ikan bawal masak asam. jarang kita dengar ikan bawal dijadikan menu rumah kenduri. tapi inilah yang berlaku di sungai manik, rumah black.

lepas menu utama menjadi santapan ada pulak deserrt yang disediakan. buah tembikai dan aiskrim. tawel dengan aiskrim memang tak dapat dipisahkan. tengok muka yang comel mesti terbayangkan aiskrim.


comel kan
tawel ni memang comel kalau dalam bab makan ni. tengok pun dah tahu kan. ramai lagi yang sukakan aiskri ni, bukan tawel sorang ja.\

nampak macho pulak mamat ni dengan aiskrim


wajah yang menampakkan seribu satu masalah


kenyang sangat sampai tak mahu beralih tempat

selesai menjamu selera, mereka semnua bergerak kekhemah pengantin. itulah tujuan sebenar mereka datng ke sungai manik ini. untuk meraikan sahabat mereka di jingjang pelamin.

black dengan isteri nampak begitu anggun dan bergaya sekali di mahligai sehari ciptaan manusia. sangat bergaya. maklumlah ini adalah hari bersejarah bagi dia dan isteri. sangat cantik dan sama padan. terima kasih tuhan kerana mengurniakan mereka ini sebagai pasangan suami isteri, semoga mereka berkekalan hingga akhir hendaknya.

pasangan pengantin

dengan kehadiran 10 sahabat ini majlis ini sudah sampai ke tahap paling meriah. muka black sangat berseri-seri. sood yang amat bersemangat mengambil gambar membuatkan pasangan pengantin ini tersenyum sinis dan senyuman mereka memberihau semua hadirin bahawa mereka adalah pasangan pengantin yang istimewa pada hari tersebut. rakan-rakan yang lain sibuk menandatangan di depan dan tempat yang dikhaskan untuk tetamu yang hadir. maaf, tiada gambar.


tengok tanda dua jari dari pengantin perempuan itu. banyak maksud tersirat yang ngin dinyatakan kepada umum. dengan senyuman yang menampakkan gigi, baju pengantin yang sama warna, ini membuatkan keserian pengantin terlalu terserlah pada hari ini. tidak terlawan kejelitaan pengantin perempuan dan ketampanan pengantin lelaki dengan hadirin yang datang.
tidak sah kalau mereka tidak bergambar. lokasi bergambar diatas ialah depan meja pengantin. dalam tidak sedar. atau dalam keadaan yang tanpa pengetahuan sahabat-sahabat yang lain, judin dan mukh serta tawel telah makan anggur yang dihidangkan kepada pengantin sampai habis. tu belum masuk buah limau dan lain-lain lagi. memang kepakaran judin dan sahak kalau buat sesuatu tanpa kesedaran orang lain.watak sampingan sekadar mengikut sahaja, kalau orang bergambar, dia pasti ada. mungkin dia tidak sedar bahawa dia hanya watak sampingan.

sebagai kenag-kenangan dan untuk meninggalkan kesan di suatu tempat, gambar memang amat penting. dan bagi meraikan pasangan pengantin yang salah seorang sahabat mereka, gamba yang pasti yus akan simpan dalam wallet perlu diambil. gambar bersama pengantin. jutaan terima kasih kepada pengantin lelaki kerana menjemput sepuluh sahabat ini.

nampak seperti pendekar ataupun penghulu?


berangan nak jadi pengantin

keluarga pengantin perempuan KOT.

puas bergamba dengan pengantin mereka ini semuanya bergerak keluar dari perkarangan rumah pengantin. nak cari hadiah kata mereka. hanya watak sampingan sahaja yang sudah membeli hadiah siap-siap. mungkin dalam keadaan ini dia sedar siapa dirinya.


dengan perut yang kenyang mereka melangkanh ke kereta. meninggalkan janji bahawa akan kembali kesitu pada malam nanti.

(dah kena sound dengan seorang kutu, mengenai bahasa dan perkara, sorry bahasa kesat dikurangkan)

ubi - bila gambar bercerita part 4





perjalanan yang membosankan pun diteruskan, bermula depan kedai di flat tawel kami masuk dalam kereta. disebabkan kereta hanya ada dua iaitu kreta yus dan tawel maka group dibahagikan kepada dua. aku naik kereta yus bersama yang lain. sebagai watak sampingan ini crita aku.

kami bertolak pukul 8.30 dari putrajaya menghala ke highway. tawel yang memandu keretanya berada didepan mungkin disebabkan dia tahu jalan ke ipoh. alah kalau ikut highway aku sendiri pun tahu cuma kenalpasti exit mana saja. kami berenti dekat shell dan tawel isikan minyak di keretanya, sementara kami yang di dalam kereta yus keluar cari makanan sebab tak bersarapan pada pagi ini. merekA YANG ADA DALAM KERETA TAWEL AKU TENGOK RILEK SAHAJA, MUNGKIN SEMUA TU DAH NIAT PUASA STENGAH HARI KOT. (alamak, tercapslock pulak). sampai dekat behrang kami dapat info dari watak yang tak berkenaan (lebih kurang macam aku saja, aku watak sampingan tapi aku ikut trip ni, watak yang tak berkenaan ni tak ikut trip ni) yang jalan dari behrang kot yang jem. tawel suruh keluar ikut rawang, entah mana-mana yang tawel ni suruh pergi.

yus yang punya GPS mendahului kereta tawel, cari jalan ke ipoh. dengan GPS yus dan ban2 yang bertindak sebagai GPS sampingan kami cari jalan ke ipoh. jalan yang kami ikut jalan yang benar tapi, sampai kat roundnout tawel entah kemana-mana. tapi aku yakin dengan sood yang bersama tawel dan yang lain dalam kereta tu, tak susah untuk mereka menjejaki kami. sood kan dah hafal google map. dalam sepuluh minit lebih kurang, kelibat kereta tawel pun kami nampak, kami meneruskan perjalanan dengan sedikit kelaparan.

(semetara itu di teluk intan)

siap sahaja pakai tengkolok ni bermakna lengkaplah pakaian pengantin aku ni. ahri ni adalah hari bersejarah bagi aku. aku akan bersanding dengan isteri tersayang dirumah sendri. pengantin perempuan akan sampai dalam pukul dua nanti. yang kawan-kawan aku dari putrajaya ni kemana pulak tak sampai-sampai lagi. sepatutnya dah sampai ni. rumah penginapan yang dalam bahasa inggerisnya HOMESTAY sudah aku tempah awal-awal untuk penginapan kawan-kawan aku. semua datang dari jauh untuk melihat persandingan aku.

pengantin perempuan sampai tepat pada masanya, tapi kawan-kawan aku belum sampai lagi, ikut prosedeur la. nak tunggu kawwan-kawan entah bila mereka sampai. bersanding kejap sambut pengantin perempuan pastuaru makan, lapar sungguh ni. ingat raja sehari tak lapar?

(situasi semasa)

info yang kami terima adalah kawasan yang sesak adalah kawasan tapah. jadi kami masuk highway semula sebelum slim river. ingatkan situ tak jem, tapi jalan jem macam biasa. sesak sangat. perut pun dah lapar sangat ni. jadi ban2 suruh yus masuk line sebelah kiri, yus ikut dan telefon tawel suruh iku lorong yang sama, tawel yang tak berapa yakin tanyakan yus samaada nak bayar saman untuknya ataupun tak dan jawapan yang diberi yus menggembirakan tawel. dengan yakin tawel masuk lorong kiri laju pulak tu.

tak berapa lama kemudian kami keluar ikut exit teluk intan. tengok signboard macam tak jauh sahaja lagi, tapi disebabkan yang pernah pergi rumah black lupa jalan, maka kami berhenti dekai deretan kedai sambil isap rokok sebatang dua. yang lain isap rokok dan rilek-rilek kejap, sood tekun sangatmain game dekat i pod miji. sampai tak sedar kat mana berada.

benda wajib ketika berhenti adalah bergambar, takkan nak teruskan perjalanan macam tu sahaja dengan tak meninggalkan kesan. gamba mesti ambik, benda wajib tu.

kami tanyakan kepada seorang musafir dkat deretan kedai tu dia cakap ikut signboard UITM seri iskandar kalau nak ke sungai manik. aku ingatkan sungai manik yakni rumah black tu dekat sahaja tapi jumpa signboard 36 kilometer lagi. mak aih, jauhnya. perut dah bernyanyi ni. mau tiga empat pinggan aku sebat nanti.

perjalanan diteruskan dengan mukh menjadi driver kereta tawel dan mael naik kereta tawel menggantikan tawel yang naik kereta yus. mungkin sebab nak bermanja dengan ex-ex rumate dia iaitu yus dengan sahak. sudah lama tak berjumpa,dan sekarang adalah masanya. dalam hati aku agak risau sebab aku dah watak sampingan jemputan pun tak dapat. aku tanya yang lain semuanya dapat kad jemputan dari black. aku sorang sahaja yang tak dapat, entah halal ke tidak kalau aku makan nanti.

(sebagai watak sampingan aku ada sedikit bangga kerana ada satu entry untuk aku.)

Wednesday, June 6, 2012

ubi - bila gambar bercerita part 3




letih aku macam ni. yus pulak tak dapat cuti isnin. yang lain semua dah dapat cuti isnin. yang dari johor dapat jugak cuti isnin tapi nasib baik diorang ni tak kisah kalau balik hari ahad dari ipoh. tapi yang jadi masalahnya yang tinggal jika ditolak budak-budak johor dengan yus jadi enam orang. macam mana nak teruskan program untuk hari isnin nanti. kereta aku cuma dapat bawa 5 orang. kalau naik 6 orang dalam kereta aku nanti jumpa polis macam mana? sood cakap nak cari jalan penyelesaian, tapi dia macam rilek saja. yus pulak tak makan dipujuk. makin dipujuk makin menjadi pulak budak ni sorang. nasib bekas rumet aku saja, kalau bukan bekas rumet dah lama kena ayat-ayat manja dari aku. aku dah tak boleh fikir ni.

sood dengan miji sampai dalam pukul 9 lebih, dalam pukul 11 nanti aku nak kena ambil budak-budak dari johor pulak. yang mael ni entah dimana pun aku tak tahu. mukh dengan judin ni pulak entah kemana-mana budak dua ekor ni. pening kepala aku. nasib sood dengan miji sampai awal, senang nak buat perancangan. esok dah nak gerak dah ni. risau pulak aku. macam mana nak jalankan program ari isnin ni. ah. malas aku nak fikir.

khusyuk pulak sood dengan miji layan cite super spontan dengan versus tu. yang si sood ni selamba dan tenang ja main game dengan i phone. aku dah pening kepala ni diorang tak paham ke?

pukul 11. masih belum ada tanda-tanda budak johor ni nak sampai. pukkul berapa pulak budak-budak ni nak sampai? pening aku makin bertambah.

pukul 12 lebih baru sahak call aku suruh ambil dekat putrajaya sentral. lambat betol budak johor ni buat kerja. mungkin dengan berat badan ban-ban kot bas lambat bergerak. aku keluar ambil budak-budak johor ni dan aku tengok sood dengan miji selamba ja, macam tak ada apa-apa. tak paham aku dengan pasangan ex rumet berdua ni. lepas ambil budak-budak johor ni dan masuk kebilik, aku ajak diorang pegi makan sebab aku tahu sood dengan miji belum makan lagi, tunggu badigol dari johor la. lembap!!! dengan tenang sahaja sood cakap, tengok super spontan bagi habis dulu, lepas tu baru kita pergi makan. eh! selamba sahaja mamat ni. dia bukan tahu yang kedai bawah tu tutup pukul berapa. nanti kelaparan dia juga yang nak mengadu.

selesai sahaja diumumkan pemenang super spontan tu aku terus ajak bebudak ni turun untuk makan di gerai bawah flat aku ni. tak jauh pun dekat ja, jalan kaki pun belum tentu lagi sempat untuk letih.sampai sahaja disitu semua order makanan macam lapar ja sekor-sekor aku tengok. tak lama kemudian, mael telefon, aku cakap kalau lambat kami tinggal. aku dak agak yang mael ni mesti cuak dengan ayat aku tu. dekat pukul 1 lebih kami nak pergi bayar, ban2 cakap tunggu rokok sood abis dulu sebab dia yang last sekali bakar rokok.

masa nak bayar tu banban buat muka comel dekat anak tuan punya kedai. tapi yang ajaibnya muka comel banban tu membuatkan sikecil tadi mraungraung menangis. nampak sangat yang banban ni memang tak comel macam aku.

masuk sahaja dalam rumah aku rasa betul-betul ngantok aku cakap kat budak-budak ni yang aku masuk tidur dulu, kalau layankan budak-budak ni sampai esok pun takkan habis.

pukul tiga aku tengok jam. aku nak terkencing, keluar ke ruang tamu, tengok yang ada cuma miji tengah tidur yang lain entah kemana, malas aku nak cari, aku masuk tandas buka seluar dan kencing, lama jugak aku kencing, tak tengok jam pulak berapa minit. aku dengar orang bersembang kat luar, budak-budak ni isap rokok kot aku fikir. akibat rasa mengantok yang amat sangat aku terus masuk tidur. malas nak melayan budak-budak tu.

(situasi di koridor depan rumah tawel)

sahak meluahkan perasaan mengenai hubungannya dengan bekas awek. dia cakap bekas awek dia tinggalkan dia sebab ada pakwe naik mercedes, dengan gaya sahak bercerita ni semua orag dapat menjangka bahawa sahak bakal pakai kereta lamborgini suatu hari nanti.

puas bercerita di koridor mreka semua masuk dalam rumah, baring-baring dan bergosip tentang artis-artis yang lawa di Malaysia, sambil tengok perlawananantara rusia dan itali. terukbetul game itali malam tu.hempir pukul 5 lebih-lebih, mereka semua pun tertidur.

(balik situasi aku)

aku bangun awal pada pagi itu, sebab kalau bukan aku yang bangun awal nak harapkan siapa lagi, hari ini nak berjalan jauh kot. kalau gerak lambat maka lambatlah kami akan sampai. aku kejutkan semua yang ada suruh mereka mandi, seorang pun buat tak endah. yang mael ni entah nak ikut ke tidak. tak sampai-sampai lagi.mukh dengan judin ni pulak macam mana?

mukh dengan judin sampai buat muka letih, tak tidur semalaman kata mereka. yang lain sudah siap-siap mandi. tak lama kemudian mael pula yang sampai. sahak dengan rajinnya ironkan semua baju yang nak dipakai termasuk sekali dengan baju housemate aku untuk pergi kerja. mate aku memang rajin dalam iron baju ni. tapi kalau iron rambut memang kepakaran dia.
mukh dengan judin sambung tidur kejap sambil tunggu si yus yang entah dimana-mana.


nampak kan keletihan mamat dua ekor ni. tu lah akibatnya kalau suka sangat keluar malam cari mangsa. suka sangat buat benda-benda yang tak berfaedah lewat-lewat malam.orang lain tengah sibuk senang-senang sahaja budak 2 ekor ni bantai tido.

dapat sahaja info dari yus yang dalam perjalanan, dan beberapa minit lagi akan sampai, aku sebagai pengarah projek hasil lantikan diri sendiri mengarah budak-budak ni turun tunggu yus kat bawah. nanti kalau yus naik kerumah, entah pukul berapa baru boleh bertolak ni.

aku bawa kereta pergi cari yus dan sebagai pengarah projek hasil lantikan diri sendiri suruh budak-budak ni pergi dekat kedai depan apartment aku ni tunggu kat situ.



tidak berapa lama tunggu, yus pun sampai buat muka senyum-senyum macam mat salleh baru dapat basikal fixi. comel sangat muka yus macam tu. aku ada sedikit jeles sebab sebelum ni akulah yang paling comel diantara mereka. dengan tak membuang masa kami tidak bersarapan pada pagi itu. terus bergerak ke teluk intan. aku sendiri yang drive, judin, mukh, sood dan miji naik kereta aku. yang selebihnya naik kereta mael. eh!, mael mana ada kereta. kereta yus sebenarnya. kami bergerak dengan rasa yang bersemangat sekali, tambah-tambah mukh dengan sahak. dah macam kawan rapat pulak aku tengok. mesra semacam. risau aku.

ubi - bila gambar bercerita part 2

balik sahaja dari ofis, aku terus pulang kerumah. agak sibuk sikit hari ini, sebab aku nak siapkan kerja yang tertangguh, cuti untuk hari isnin sudah pun diapprove oleh bos aku, sampai sahaja di rumah aku tengok jam di dinding sudah menunjukkan hampir pukul 7 petang. "dah nak maghrib rupanya. aku text dekat tawel, " aku pergi putrajaya terus" aku text pula dekat sood " aku tak turun kat bangi, korang gerak putrajaya terus".

aku baring-baring kejap, malam nanti aku gerak, letih sangat kerja yang bertimbun sudah disiapkan. lega sikit aku rasa.

dalam pukul sembilan lebih aku gerak dari rumah. pergi ke ampang. jalan-jalan dulu, nak pergi ipoh besok, bukan malam ni. entah siapa yang sampai putrajaya dulu pun aku tak tahu.

train yang akhir ke putrajaya pukul 11. dan aku terlepas train tu. takkan aku nak cakap kat kawan-kawan yang aku terlepas train. mesti cari alasan ni. dalam pukul 1 lebih aku call tawel.
katanya semua dah ada cuma tinggal mukh, judin dengan yus yang belum sampai. esok katanya diorang akan sampai. aku pun cari helah yang sesuai untuk mengelirukan mereka. aku cakap aku kat rumah kawan aku. ada parti. hakikatnya aku terlepas train yang akhir untuk ke putrajaya. yang sedihnya dengan selamba sahaja tawel cakap kalau aku sampai lewat aku akan ditinggalkan. memang tak ada sivik betul si tawel ni. aku ambil keputusan balik kerumah dulu, dinihara esok baru aku akan gerak. apa nak jadi pun jadi lah.

jam 6 pagi aku bangun. aku bangun awal sebab tak nak ditinggalkan, tapi masalahnya train awal pagi adalah pukul 7. jadi nak tak nak terpaksa juga aku sampai awal ke putrajaya jika tak mahu ditinggalkan. kalau aku tak ikut percutian ini, rugilah cuti aku pada hari isnin nanti.

aku ambil bas dan terus ke putrajaya. alhamdulillah awal aku sampai, kawan-kawan aku masih belum gerak lagi. yus entah dimana belum sampai lagi pun.

aku masuk rumah tawel dengan tidak mengetuk pintu. masuk sahaja aku nampak shidi, sahak, miji, soot, tawel, housemate tawel dan seorang lagi watak sampingan dari johor. malas aku nak sebutkan namanya. sebab dia adalah watak sampingan sahaja.

aku nampak mukh dengan judin. eh, aku sampai dulu dari diorang ke diorang samapi dulu dari aku? aku blurrrrrrrrrrrrrrrr